Sunday, April 26, 2015

Mistä tämä kaikki alkoi... osa I

Jouduin latinotanssien kanssa ensikosketuksiin syvällä Amazonin sademetsässä. Olin juuri saapunut jokilaivalla Manaukseen, ja tuleva isäntäni, Luiz, ilmoitti minulle heti suunnitelmistaan viedä minut tanssimaan seuraavana iltana forroa. Forro on brasilialainen tanssi, joka yhdistelee useampaa genreä, ja, kenties toisin kuin täällä Euroopassa ajattelemme, on yksi maan suosituimmista tansseista.

Luiz kertoi, kuinka tärkeää tanssiminen on, ja kuinka monet naiset arvostavat hyvää tanssijaa. Tämä ei ollut hyvä uutinen. Jos minä yritän tanssia, käytännössä ainoa asia, mitä muut ihmiset osaavat siitä sanoa, on se, etten ainakaan yritä pysyä paikoillani tai edetä mihinkään kovin tiettyyn suuntaan.

Luiz oli jo järjestänyt meille seuraa. Ensimmäisenä poimimme kyytiin puolalaisen tanssimatkailijan, Karolinan, joka matkusti sinne, missä vain lanteet keinuivat. Ja seuraavaksi lähdimme hakemaan Deboraa, jonka Luiz kertoi olevan yksinkertaisesti tanssija. Kävin läpi mielessäni nelihenkisen seurueemme kokoonpanon, ja ymmärsin olevani pinteessä. Kolme loistavaa tanssijaa ja minä. Tämä ei voinut päättyä hyvin. Pysäytimme Deboran talon eteen, ja kun katselimme tämän kävelevän autolle, Luiz huikkasi Karolinalle: "Nyt hän toivoo, että osaisi tanssia." Kuinka oikeassa hän olikaan.

Jo pelkkä tanssipaikan näkeminen syvensi välittömästi kiintymystäni Brasiliaan. Se oli lähinnä rivi avoimia pikku baareja kadun varressa, ja katukivetys autotietä myöten toimi tanssialustana. Ihmiset hymyilivät ja tanssivat.

Manauksen ilta oli kaunis ja lämmin. Istuimme pöytään seurustelemaan. Minua jännitti ja toivoin oluen antavan minulle tarvittavia voimavaroja illasta selviytymiseen. Luiz kävi tanssittamassa Karolinaa ja yritin kärsivällisesti seurata askelia. Mutta siinä vaiheessa kun tyttö muuttui käytännössä pelkäksi pyörteeksi hänen rinnallaan, tunsin luovuttamisen kylmän käden kiinnittävän minut penkkiini. Ja kun hän seuraavaksi käytti Deboraa tanssimassa, julistin vain yksinkertaisesti, etten tanssi. Miten niin sulava ja täydellinen kahden ihmiskehon harmonia saattoi olla improvisoitua?

Mutta joukkopainostus teki tehtävänsä, ja näin minun piti johdattaa Debora tanssilattialle. Aloimme tapailemaan perusaskelia. Jopa ne tuntuivat mahdottomilta. Mutta hiljalleen aloin sulamaan hänen kauniissa ja kärsivällisissä otteissaan, ja lopulta saimme perusaskelkuvion toimimaan. Ja sitten hän vain sanoi "continua", ja alkoi tehdä itsekseen pyörityksiä ja muita liikkeitä pitäen kiinni kädestäni. Ja kaikessa siinä oli tuntu, kuin minä tepsutellessani edes-takas olisin jotenkin saanut kaiken sen kaudeuden aikaan. Minua on lähes koko elämäni vaivannut olo, etten ole siellä, missä minun tulisi olla. Tuona hetkenä en tuntenut sitä.

Tanssin myös Karolinan kanssa ja uudemman kerran Deboran, mutta en oppinut enää uutta, eikä se sen paremmaksi voinut minulle sillä kertaa tulla. Poistuin etsimään vessaa. Lähin vessa oli täynnä eikä siellä ollut juoksevaa vettä, joten erään epäilyttävän miehen neuvosta lähdin toiseen, hieman syrjäisempään vessaan. Kun aloitin pissaamisen kopissani, jonka ovea ei saanut lukkoon, mies yritti sisään ja yritti katsella peliäni olkani ylitse. Toisella kädellä työnsin häntä ulos ja toisella yritin suunnata suihkuani, ja käskin häntä toistuvasti painumaan helvettiin. Hän oli sinnikäs, mutta lopulta luovutti. Toimitin asiani loppuun, ja sitten huomasin, ettei sielläkään ollut juoksevaa vettä.

Palasin muiden luokse, ja Luiz tanssitti nyt molempia tyttöjä yhtä aikaa, ja he pyörivät hänen ympärillään kuin marionetit hänen varmoissa otteissaan. Istuin pöytään tuijottamaan spektaakkelia ja aivoni yritti sovittaa näyn siihen, mitä olin juuri vessassa kokenut. Tanssi loppui ja kolmikko istuutui pöytään henkeään vetäen. Karolina kysyi huohottaen: "Oletko tehnyt tätä ennenkin?", ja henkinen kastraationi oli valmis.

Halusin kokeilla oliko maailmamme, minun ja heidän, vielä jotenkin kiinnityksissä toisiinsa, ja kerroin heille kohtaamisestani uteliaan vessaoppaani kanssa. Jos olisin saanut valita, olisin mielummin itsekin naurattanut naisia tanssimalla heidän kanssaan hyvin.


No comments:

Post a Comment